Berusting, de zesde rouwfase

In deze gastblog vertelt Gudrun Bongaerts hoe zij jaren na het overlijden van haar zus eindelijk een gevoel van berusting kreeg.

Na het verschijnen van mijn boek ‘Merel en ik’ zijn Echtgenoot, Kroost en ik destijds op vakantie naar Griekenland gegaan. Naar het mooie, failliete Griekenland. Ik had drukke weken achter de rug. De boekvoorstelling stond voor mij symbool voor het beëindigen van een lange rouwperiode na het sterven van mijn zus Hilde op 36-jarige leeftijd aan borstkanker.

Lees meer >>

Rouwverwerking en borstkanker, Gudrun Bongaerts

In oktober krijgt borstkanker extra aandacht. Een thema dat helaas nog steeds erg actueel is. Deze Monkeywayblog gaat over de rouwverwerking van Gudrun Bongaerts (1968), die haar zus verloor aan borstkanker.

Ter verwerking van de dood van haar zus schreef Gudrun een aantal jaren geleden haar literair debuut ‘Merel en ik’, waarin zij zowel zichzelf als haar zus Hilde een stem geeft.

Klik hier >>

Freekje

Mooie creatieve opdracht voor Nederlands van een jong lezertje.

Een lezing voor een klein publiek is het meest ingrijpend.

Mijn meest ingrijpende lezing tot op vandaag was ongewijfeld die in de bibliotheek van Eksel. Er waren'slechts' 20 mensen in het zaaltje; maar dat gaf zoveel ruimte voor een echt gesprek achteraf. Ik kan zelf nog zoveel van een fijn publiek leren.

Vanaf September 2012 is Merel en Ik uit te lenen in elke Nederlandse bibliotheek.

08-08 -2012

Bongaerts, Gudrun/ Merel en ik : over rouwverwerking - EAN 9789079552825

Geachte heer/ mevrouw,

Bovenstaande titel is onlangs op aanschafinformatie aangeboden aan de openbare bibliotheken.

Hieronder vindt u de recensietekst, zoals die door NBD Biblion is gepubliceerd.

Merel en ik: over rouwverwerking/ Gudrun Bongaerts. -Westerlo : Kramat, [2012]. - 150 p.

Lang geleden beschreef de Zwitserse psychiater Elizabeth Kubler-Ross al de vijf stadia van rouwverwerking, daarna gevolgd door andere (meer of minder deskundige) schrijvers. De auteur van dit boek gebruikt deze vijfsfadia als uitgangspunt voor haar roman. Die schreef zij naar aanleiding van de dood van haar iets jongere zus, die op 36-jarige leeftijd aan kanker overleed. Het is een prachtig geschreven boek geworden over de liefde tussen twee zussen.Die genegenheid uit zich vooral tijdens de gesprekken die zij in gedachten voert met haar zus na haar overlijden. De auteur maakt het lezers niet gemakkelijk, de gesprekken zijn af en toe verwarrend, maar laten feitelijk goed zien wat verdriet door rouw met mensen kan doen. Kleine druk.

Bron: NBD Biblion
Inhoud syndiceren